01-04-22

Vanaf 18 april zit de Externe Ombudsfunctie in de Geestelijke Gezondheidszorg in een volledig nieuw kleedje. Zo verandert niet alleen de naam, maar komt er buiten een nieuw logo ook een vernieuwde website. Lees er hier meer over.

18 april is de Europese dag van de Rechten van de Patiënt, én in 2022 bestaat de Wet op de Patiëntenrechten twintig jaar. Deze mijlpaal grijpt het team van de externe ombudspersonen in de geestelijke gezondheidszorg aan om stil te staan bij zijn werking. Meer zelfs, vanaf 18 april 2022 zit de ombudsdienst in een volledig nieuw kleedje!

Zo luidt de nieuwe naam van de Externe Ombudsfunctie in de Geestelijke Gezondheidszorg vanaf 18 april Onafhankelijke Ombudsdienst Geestelijke Gezondheidszorg, afgekort OOGG. Want wij hebben oog voor jouw patiëntenrechten.

Naast de nieuwe naam is er ook een nieuw logo, een nieuwe algemene website, een nieuwe website voor kinderen en jongeren, nieuw informatiemateriaal (posters, folders, filmpje). Het nieuwe logo en de vernieuwde website zetten in op een duidelijke boodschap aan de patiënt: we hebben oog voor jouw patiëntenrechten! Om het bewustzijn rond patiëntenrechten zowel op individueel als maatschappelijk niveau te ondersteunen, focussen wij nog meer op zichtbaarheid en toegankelijkheid.

De onafhankelijke ombudspersonen van OOGG komen in verschillende GGZ-voorzieningen (residentieel, ambulant en mobiel).

De ombudspersonen kunnen helpen om de relatie tussen patiënt en hulpverlener te herstellen. We streven ernaar het probleem op te lossen op een aanvaardbare manier voor alle partijen. De vraag van de patiënt bepaalt wat we doen (bemiddelen, coachen, informeren, signaleren of doorverwijzen) en dat doen we steeds in onderling overleg. 

In de aanloop naar 20 jaar patiëntenrechten hebben we een aantal innovatieve praktijken uitgewerkt, die we u kort willen voorstellen.  

Zo hebben we een filmpje gemaakt om de ombudsfunctie toe te lichten.  

Daarnaast ontwikkelden we in samenwerking met enkele afdelingen een stellingenspel, een nieuwe manier om vorming te geven. Aan de hand van een speldoek spreken patiënten, de ombudspersoon en medewerkers over patiëntenrechten. Er is ook een serious game in de maak, specifiek gericht op kinderen en jongeren. Ombi is onze mascotte, ontwikkeld in samenwerking met kinderen en jongeren. Onze contactmogelijkheden worden uitgebreid met een chat en een algemeen mailadres: info@oogg.be

We zetten erop in om nog bereikbaarder en toegankelijker te zijn. We nodigen u uit om alvast een kijkje te nemen op onze nieuwe website www.oogg.be.
 

Aarzel niet om ons te contacteren op info@oogg.be indien u vragen heeft over de vernieuwde werking. 

Meer info

Het OOGG-team 

 

OOGG logo

 

 

 

 

De Onafhankelijke Ombudsdienst Geestelijke Gezondheidzorg, OOGG, maakt deel uit van vzw Psyche. Vzw Psyche bestaat sinds 31 maart 2022 en bundelt de krachten van het Steunpunt Geestelijke Gezondheid/Te Gek!? en het Vlaams Overlegplatform Geestelijke Gezondheid.