Data Monitoring and Triage Practices during COVID-19: shaping the future of Public Mental Health

31-01-22

Speciale uitgave in Frontiers of Public Health over COVID:: 'Data Monitoring and Triage Practices during COVID-19: shaping the future of Public Mental Health'. Lees er hier meer over.

Speciale uitgave in Frontiers of Public Health over COVID:

De meeste landen over de hele wereld hadden moeite om de pandemie te benaderen als een biopsychosociaal fenomeen dat alle aspecten van het leven beïnvloedt, waarbij het biomedische discours vaak het psychosociale domineerde. De ervaring met COVID-19 en vooral de chronische aard van de pandemie heeft sindsdien echter duidelijk gemaakt dat het opnemen van overwegingen op het gebied van de volksgezondheid noodzakelijk is. Nauwkeurige monitoring en effectieve triage binnen een getrapte zorgbenadering - variërend van algemene preventie tot deskundige begeleiding - zijn cruciale uitgangspunten voor een samenleving om niet alleen de uitdagingen van de huidige pandemie te overleven, maar ook om veerkrachtig te worden en voorbereid te zijn op wanneer een nieuwe crisis van deze omvang toe slaat.

Verschillende landen hebben op hun eigen manier de COVID-19-pandemie en de impact ervan op de volksgezondheid benaderd. Er zijn verschillende monitoring- en triage-initiatieven gelanceerd. Onderzoeksgegevens over de impact van COVID-19 op de publieke geestelijke gezondheid zijn verzameld in datarepositories. De lessen die zijn getrokken uit onderzoek en ervaringen in het veld hebben invloed gehad op het publieke discours over de publieke geestelijke gezondheid. Het doel van het huidige onderzoeksthema is het samenbrengen van state-of-the-art onderzoek over monitoring- en triagepraktijken en de manier waarop de pandemie als change agent heeft gewerkt met betrekking tot de definitie en het belang van de publieke geestelijke gezondheid in de samenleving.

In dit onderzoeksonderwerp verwelkomen we bijdragen die vragen stellen over de implementatie van monitoring- en triagepraktijken voor de openbare geestelijke gezondheid. Daarnaast moedigen we initiatieven op het gebied van gegevensopslag aan om naar voren te komen en zich te concentreren op de geleerde lessen. Evenzo willen we graag werken opnemen die de nadruk leggen op bewijsstukken over hoe de pandemische context kan fungeren als een veranderingsagent in het licht van de definitie en het belang van openbare geestelijke gezondheid in de samenleving.

Het huidige onderzoeksonderwerp is bedoeld om originele, uni- en multidisciplinaire bijdragen (onderzoeksartikelen, recensies, methoden of protocollen) te verzamelen op gebieden zoals, maar niet beperkt tot, gezondheids-, klinische en sociale psychologie of sociologie, verpleegkunde en geneeskunde.

Lees meer over het onderzoeksonderwerp