Born in Belgium Professionals stelt nieuwe tool voor: de Born in Belgium Professionals Pro-tool

10-02-22

Born in Belgium Professionals stelt nieuwe gratis digitale tool voor: de Born in Belgium Professionals Pro-tool. De tool is ontwikkeld door én voor professionals rond (kwetsbare) zwangere vrouwen.

Born in Belgium Professionals biedt een gratis (via het RIZIV) digitale tool aan. De Born in Belgium Professionals tool, ontwikkeld door én voor professionals rond (kwetsbare) zwangere vrouwen, is ontstaan vanuit het  RIZIV project Born in Belgium Professionals en de samenwerking met het project Perinatale Mentale Gezondheid (PMG) in Vlaanderen.

De focus bij een zwangerschapsbegeleiding is nog te vaak (uitsluitend) medisch waardoor de psychosociale kwetsbaarheden niet of te laat worden opgemerkt. Dit heeft implicaties bij de geboorte en tot ver daarna. Om meer preventieve zorg te kunnen aanbieden en zorgverleners hierin te ondersteunen, ontwikkelde het project (in samenwerking met hulp-en zorgverleners) een digitale tool.

De Born in Belgium Pro-tool heeft als doel de psychosociale kwetsbaarheden te identificeren en met behulp van zorgpaden hulp op maat aan te reiken. De tool fungeert hierbij als een gedeeld platform die de samenwerking tussen de hulpverleners van de vrouw, over de zorglijnen heen faciliteert. Het biedt een overzicht van welke hulpverleners er ondersteuning aanbieden en welke acties er door wie reeds zijn ondernomen voor bepaalde kwetsbaarheden (bv huisvesting, verblijfsstatuut, levensomstandigheden, geweld, sociale steun,…).

Door transparanter samen te werken en duidelijker te kunnen communiceren, zijn wij er van overtuigd dat het werk nog efficiënter kan en de vrouwen makkelijker en sneller de adequate zorg kunnen ontvangen. Dit kan op zijn beurt zich vertalen in positieve effecten op de zwangerschap, de geboorte en de lange termijn.

Meer info over de Born in Belgium Professionals tool

 

Volgt u (kwetsbare) zwangere vrouwen op? Dan kan de Born in Belgium Pro-tool u helpen.

Hoe?

Een digitale tool die ondersteuning biedt bij het bevragen en opvolgen naar psychosociale kwetsbaarheden, concreet:

-              Multidisciplinair gedeeld platform voor zorgverleners over de zorglijnen heen

-              Integratie in elektronisch dossier mogelijk

-              Gratis aangeboden door het RIZIV

 

Born in Belgium professionals
Born in Belgium