Beste mevrouw De Sutter: het is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen

21-05-24

Op zondag 19 mei kruisten Petra De Sutter en Hilde Crevits de degens in de studio van VTM Nieuws. Ook het mentaal welzijn van de Belg, in het bijzonder die van onze jongeren, kwam kort aan bod. Op de vraag of er wel voldoende psychologen geconventioneerd zijn antwoordde De Sutter het volgende: “In gans ons zorgsysteem is het de beslissing van de zorgverlener om zich al of niet te conventioneren”. Verder gaf mevrouw De Sutter nog mee dat “onvoldoende psychologen laten zich conventioneren” en dat er dus “onderhandeld moet worden met de ganse beroepsgroep over de tarieven en voorwaarden.” Met deze uitspraken slaat minister De Sutter de bal helaas compleet mis.

Ze wekt hiermee immers de indruk dat heel wat klinisch psychologen er bewust voor kiezen om niet in te stappen in de ELP-conventie. Minister De Sutter lijkt te impliceren dat – naar analogie met andere zorgberoepen – vooral tarifering en andere modaliteiten de zaken zijn waar voor klinisch psychologen het schoentje knelt. Niets is echter minder waar. De realiteit is dat de meeste klinisch psychologen op dit moment in de onmogelijkheid verkeren om zich te conventioneren, en dit vanwege de te beperkte budgetten en de limitering van de bestaande conventie tot eerstelijnspsychologische zorg. De meeste netwerken GGZ werken nu zelfs met een wachtlijst omdat er onvoldoende middelen zijn om elke geïnteresseerde klinisch psycholoog in te schakelen. Nochtans is de vraag naar meer aanbod groot, zowel bij de zorgverleners als bij de hulpzoekenden. 

De behoefte aan meer aanbod geldt overigens ook voor de gespecialiseerde zorg binnen de tweede- en derdelijn. Klinisch psychologen zijn er allesbehalve mee opgezet dat ze hulpzoekenden die buiten het toepassingsgebied van de eerstelijnsconventie vallen moeten doorverwijzen naar voorzieningen met immense wachtlijsten. Het zorgt ervoor dat ze geen gepaste zorg kunnen bieden en stelt hen voor moeilijke keuzes. We weten dat voor klinisch psychologen tarieven doorgaans van minder belang zijn. Wat hen wél drijft is kwaliteitsvolle zorg kunnen bieden aan zij die het nodig hebben. Deze conventie kan daarin trouwens een heel stuk helpen, op voorwaarde dat de budgetten er zijn. De opdracht van de volgende regering moet er dan ook in bestaan om deze gevoelig op te trekken zodat meer klinisch psychologen de kans hebben om te participeren en hun patiënten gepaste zorg te bieden aan het remgeldtarief. Want in het volgende heeft minister De Sutter overschot van gelijk: “Het heeft geen enkele zin om te zeggen dat psychologische hulp voor jongeren gratis is terwijl er geen psychologen zijn om deze zorg te geven.”

We noteren ten slotte nog dat de ELP-conventie voor klinisch psychologen zowel voor mevrouw De Sutter als voor mevrouw Crevits mag worden uitgebreid. We spreken hen er na de verkiezingen graag op aan.