Bescherming personen met geestesziekte wijzigt op 1 januari

07-01-25

Op 1 januari 2025 gaat de wet van 16 mei 2024 in, gericht op de bescherming van mensen met een psychiatrische aandoening. Deze wet wil trauma en stigma verminderen en legt meer nadruk op de betrokkenheid van de persoon zelf. Ook wordt de spoedprocedure zorgvuldiger ingericht.

Op 1 januari 2025 treedt de wet van 16 mei 2024 betreffende de bescherming van de persoon met "geestesziekte" (voortaan: "psychiatrische aandoening") in werking. Deze verandering komt onder andere om trauma en stigma zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast zijn enkele maatregelen bedoeld om de spoedprocedure te minderen en de personen in kwestie zoveel mogelijk zelf te betrekken.

Wat verandert er precies op 1 januari 2025?

  • De definitie van "psychiatrische aandoening": deze vervangt de term "geestesziekte" en is ook van toepassing op ook ernstige alcohol-, drugs- of geneesmiddelenverslaving. 
  • Ook introduceert de wet het gebruik van het begrip "beschermende observatiemaatregel" in plaats van "gedwongen opname".
  • Een klinische evaluatieperiode van 48 uur aan het begin van de spoedprocedure zal helpen beter te beoordelen of een gedwongen opname gerechtvaardigd is.
  • De "vrijwillige behandeling onder voorwaarden” laat toe voorwaarden te koppelen aan de vrijwillige behandeling. Dit wanneer een persoon eigenlijk in aanmerking zou komen voor gedwongen opname, maar er toch voor kiest om zich vrijwillig te laten behandelen.
  • Het invoeren van een gestandaardiseerd omstandig geneeskundig verslag, opgesteld door een arts.

Lees alle wijzigingen op de website van de FOD Justitie