Als slachtoffer moet je geholpen kunnen worden in je moedertaal

14-06-24

Een slachtoffer van een zedenmisdrijf kon in het Brusselse Zorgcentrum na Seksueel Geweld niet in het Nederlands worden geholpen. Dat meldt VRT donderdag op basis van een getuigenis. Onze directrice, Lotte De Schrijver, gaf wat meer duiding voor BRUZZ en onderstreepte het belang van geholpen te kunnen worden in de moedertaal.

"We merken dat het regelmatig moeilijk is voor Nederlandstalige patiënten om tijdig hulp te vinden in hun moedertaal. Tijdig is daarbij belangrijk. Het is wel mogelijk om Nederlandstalige hulp te vinden, maar doordat die vaak beperkt is moeten mensen regelmatig een tijdje wachten", aldus De Schrijver.

Verder is het ook belangrijk dat een slachtoffer zich kan uitdrukken in zijn of haar moedertaal. De Schrijver verduidelijkt: "Als je je in je moedertaal kan uitdrukken kan je meer details geven, kan je beter uitleggen wat je voelt, wat je hebt meegemaakt, en heb je ook beter de controle over wat je wel of niet wil vertellen. Dat is bij een slachtoffer van seksueel geweld heel belangrijk omdat net deze personen vaker het gevoel hebben dat ze een stukje de controle verloren zijn".

De volledige reportage van BRUZZ kan je hieronder bekijken.

Bekijk reportage