Agentschap Opgroeien trekt aan de alarmbel

05-09-24

Meer dan 1 op de 3 minderjarigen die dringend hulp nodig hebben vanwege mentale problemen of een onhoudbare thuissituatie, kreeg vorig jaar te horen dat het aanbod volzet is. Zo berichtte VRT NWS.

Dit is waarom we al jaren pleiten voor meer investeringen in de geestelijke gezondheidszorg - om deze schrijnende situaties zoveel mogelijk te vermijden. Hoe veel van dit soort 'wake-up calls' zijn er nog nodig alvorens men wakker schiet?

De recente cijfers van het Agentschap Opgroeien zijn alarmerend: meer dan 1 op de 3 minderjarigen die dringend hulp nodig hebben, wordt geconfronteerd met volle instellingen en onvoldoende hulp aan huis. Voor het tweede jaar op rij konden minder kinderen en jongeren geholpen worden. Voor heel wat van hen bleef de deur letterlijk dicht.

Waar knelt het schoentje? Het Agentschap wijst zelf naar personeelstekorten in de geestelijke gezondheidszorg als één van de voornaamste oorzaken. Door deze tekorten kunnen niet alle beschikbare plaatsen in de jeugdzorg worden opengesteld, waardoor kwetsbare jongeren de zorg missen die ze zo hard nodig hebben. Bovendien blijven jongeren langer in crisishulp, wat de doorstroom verder belemmert.

In 2014 achtte de wetgever het noodzakelijk om de discipline van de klinische psychologie en het beroep van klinisch psycholoog een wettelijk kader te geven. Het belang daarvan behoeft nauwelijks uitleg. Toch moeten we steeds weer wijzen op het feit dat dit slechts een eerste stap was in de modernisering en hervorming van de geestelijke gezondheidszorg in dit land. Wanneer we kijken naar de waardering van de zorg, dan stellen we vast dat we in België beschikken over een goed uitgebouwde somatische zorg, helaas ten opzichte van een achtergestelde geestelijke gezondheidszorg. Mentaal welzijn gaat nog steeds gebukt onder stiefmoederlijk beleid. Deze realiteit is onlosmakelijk verbonden met de achterliggende financiering: slechts 6 procent van ons zorgbudget gaat naar geestelijke gezondheidszorg terwijl de OESO minstens 10 procent aanbeveelt. Al vele jaren pleiten we met VVKP voor een significante opschaling van de beschikbare budgetten. Helaas lijkt de uitvoering van het groeipad geestelijke gezondheidszorg om tegen 2030 zo'n 12 procent van het federale gezondheidsbudget te investeren in de geestelijke gezondheidszorg nog heel ver weg.

We hopen alvast dat de formerende partijen de noodkreet van het Agentschap oppikt en zonder meer inbrengt in de lopende onderhandelingen.

Lees hier het artikel van VRT NWS