19 extra High Intensive Care diensten voor een menselijkere aanpak

26-01-23

Met een investering van 15 miljoen euro in de High Intensive Care-afdeling (HIC) hoopt Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, de gespecialiseerde, psychiatrische zorg voor mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) te hervormen.

Na het lanceren van een projectoproep in juni vorig jaar, komt er 15 miljoen euro vrij voor 19 extra HIC-diensten bovenop de 9 al bestaande HIC-projecten. Deze diensten bieden een betere en meer humane zorg aan mensen die in crisis worden opgenomen.

Wat houdt deze investering in?

De bedoeling is om de HIC-afdeling een meer huiselijk en geborgen karakter te geven. Vrijheidsbeperkende maatregelen - zoals fixatie en isolatie – worden beperkt en 1-op-1-begeleiding wordt versterkt.

De uitvoering van deze ambities wordt praktisch mogelijk gemaakt door architecturale aanpassingen. Zo zullen er twee comfort rooms komen en zal van een intensieve zorgkamer een gastvrije, 'healing & holding-omgeving' gemaakt worden.

Het doel van de opname is het acute crisismoment zo snel mogelijk te overwinnen, zodat opnieuw een beroep gedaan kan worden op zorg buiten de intensieve zorgafdeling. 

Samenwerking en inzichten delen

Naast psychiatrische ziekenhuizen zijn er ook enkele algemene ziekenhuizen die willen experimenteren met de HIC-werking. De spreiding van deze HIC-diensten is ook gegarandeerd omdat minstens in elk netwerk GGZ voor volwassenen een HIC-dienst operationeel zal zijn in 2023. 

De bedoeling is ook om maandelijks de HIC-diensten samen te brengen om ervaringen en goede praktijken uit te wisselen en inzichten te krijgen op basis van wetenschappelijk geanalyseerde data.

 

 

Bekijk het volledige persbericht van het kabinet Vandenbroucke hier.

Beeld Photo News. (2021). Minister Vandenbroucke. Retrieved from https://www.demorgen.be/nieuws/minister-vandenbroucke-wil-zorgpersoneel-dan-toch-verplicht-laten-vaccineren~bd8b4b51/. Copyright by Photo News (2021).