VVKP eist dat de conventie uitgevoerd wordt zoals ze is afgesproken

21-03-22

Zoals onlangs met jullie gedeeld loopt de uitrol van de conventie eerder moeizaam. Vanuit de psychologenkringen ontvingen we signalen dat klinisch psychologen en orthopedagogen onvoldoende gehoord of zelfs buitengesloten werden. Lees meer.

Zoals onlangs met jullie gedeeld loopt de uitrol van de conventie eerder moeizaam. Vanuit de psychologenkringen ontvingen we signalen dat klinisch psychologen en orthopedagogen onvoldoende gehoord of zelfs buitengesloten werden. Sinds maanden bleven we de administratieve diensten van de FOD en het RIZIV wijzen op verschillende onregelmatigheden in de geleidelijke uitwerking van de conventie. 

Concreet wezen wij erop dat de FAQ die op de webpagina van het RIZIV staat heel wat foutieve informatie bevat. Verder zijn wij bezorgd over misverstanden over begrippen als ‘outreaching’ en ‘vindplaatsgericht werken’. Het gevolg was dat in sommige netwerken de zelfstandige praktijken bewust uitgesloten werden en dat de conventie zodanig uitgeschreven werd dat ze voornamelijk voor voorzieningen interessant wordt. 

Op 7 maart stuurden wij een mail naar de leden van het transversaal overlegcomité (TOC) met de vraag dat de conventie uitgevoerd wordt in de geest en de letter van hoe we ze afgesproken hebben. Wij wezen erop dat de conventie anders dreigt niet uitvoerbaar te zijn en er onnodige vertraging optreedt. Onze vraag binnen het overlegcomité werd opgevangen door Bernard Jacob, Federaal coördinator voor het FOD Volksgezondheid voor de hervorming geestelijke gezondheidszorg. Hij vraagt dat “de psychologen/klinische orthopedagogen die niet zijn "gehoord" of zelfs "uitgesloten" van dit werk {contact met hem} op te nemen, zodat ik kan ingrijpen, indien nodig, met de betrokken netwerkcoördinatoren.”

Graag herinneren wij jullie eraan dat deze conventie vertrekt van het idee van samenwerking en co-creatie. Co-creatie betekent dat we streven naar consensus en dat er zonder compromis geen akkoord is. We willen immers goede zorg voor de burger bieden. Indien jullie vinden dat dit met het ‘voorgestelde’ raamakkoord in jullie regio niet kan, dan vinden wij het gerechtvaardigd dat jullie weigeren erin mee te stappen. 

De eerste psychologenkringen koppelen al terug. Op deze manier kunnen medewerkers in de administratie van het FOD en het RIZIV zich een beeld vormen van wat er in het veld leeft. Ongekend is immers onbemind. Door constructief en transparant te werk te gaan, ook met alle netwerkpartners, slaagt VVKP erin om een drijvende kracht te zijn bij een proces van bewustwording van wat nodig is om goede zorg te bieden.

Deze conventie bevat alle ingrediënten om een historische hervorming in te zetten. De regeldrift en de complexe organisatie van de gezondheidszorg in België blijven grote struikelblokken. De conventie is niet perfect, maar vormt wel een degelijk vertrekpunt. Klinisch psychologen en orthopedagogen krijgen een stem. We hadden aangekondigd de gezondheidszorg van binnenuit te willen veranderen. De uitrol van deze conventie legt heel wat pijnpunten van het organisatiemodel van onze gezondheidszorg bloot.