Webinar: De rol van de klinisch psycholoog in topsport en tijdens de Olympische Spelen

Algemene klinische psychologie

Data van dit evenement

19:30 - 21:00
Dit webinar zal worden opgenomen. Je kan deze herbekijken als je bent ingeschreven.

Over dit webinar

De rol van de psychologie en van de sportpsychologie in het bijzonder, alsook het functioneren van de (sport)psycholoog in de topsportwereld en tijdens de Olympische Spelen heeft tijdens het voorbije decennium aan significantie gewonnen. Niet alleen wordt de kennis en toepassing van de (sport)psychologie breder ingezet (o.a., voor en door atleten, trainers, coaches, [para]medische experts) maar wordt de inzet van de (sport)psycholoog ook steeds specialistisch. Terwijl er hoofdzakelijk naar prestatieverbetering wordt toegewerkt, is sinds enkele jaren een duidelijkere expertise vereist met betrekking tot de individuele ontwikkeling en het mentaal welzijn van zowel atleten, coaches, begeleidingsstaf en leden van de ‘entourage’.

Tijdens deze presentatie zal toelichting gegeven worden over hoe de groeiende aandacht voor het mentaal welzijn heeft geleid tot een groeiende nood aan klinisch (sport)psychologen in de topsport. Op basis van zijn ervaringen op Olympisch niveau en tijdens de Olympische Spelen zal Paul diverse contexten en situaties belichten waarbij de rol van de klinisch psycholoog niet alleen een meerwaarde maar ook essentieel is geworden. Voorts zal hij ingaan op hoe de klinisch (sport)psycholoog kan functioneren in de topsportwereld en welke competenties hierbij vereist zijn. Tenslotte zal Paul ook toelichting geven over de rol van de klinisch (sport)psycholoog tijdens de komende Olympische Spelen te Parijs, met daarbij specifieke aandacht voor de rol van de ‘Welfare Officer’ en de ‘Safeguarding Officer’.

Informatie over de spreker

Paul Wylleman, lic. Klinische psychologie en Doctor in de Psychologie, is gewoon hoogleraar verbonden aan de faculteit Lichamelijke opvoeding en Kinesitherapie en de faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij doceert er sportpsychologie en mentale gezondheid en welzijn in (top)sport, prestatiegedrag in topsport, carrière-ontwikkeling van atleten en coaches, en psychologische begeleiding binnen de context van topsport. Zijn onderzoek en publicaties richten zich op een holistisch perspectief op loopbaanontwikkeling, psychologische competenties, geestelijke gezondheidszorg en psychologische ondersteuning in de topsport en op Olympisch niveau. Paul leidt er de dienst Topsport en Studie, de onderzoeksgroep Sportpsychologie en Mentale Begeleiding en het Brussels Olympic Research and Education Centre (BOREC). Hij is ook Academisch Directeur bij de faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen. Paul is Invited Professor aan Loughborough University (UK) en was voormalig voorzitter van de European Federation of Sport Psychology (FEPSAC) en de Vlaamse Vereninging voor Sportpsychologie (VVSP) en was board member van de associated members van de European Federation of Psychology Associations (EFPA). Hij werd in 2017 door de Applied Association of Sport Psychology (USA) de titel van Distinguished International Scholar toegekend. Paul is lid van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de European Federation of Sport Psychology (FEPSAC) en de International Society of Sport Psychology (ISSP). Van 2014 tot en met 2022 was hij bij het Nederlands Olympisch Comité hoofdexpert Prestatiegedrag en voor TeamNL teampsycholoog op de Olympische Spelen van 2016 in Rio en 2020 in Tokyo. Sinds 2022 is hij nu bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) de expert psychologie en voor TeamBelgium de teampsycholoog en Welfare Officer op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Paul is ook adviseur Sportpsychologie bij Sport Vlaanderen.

Inschrijven

  • Prijs leden: gratis
  • Prijs niet-leden: 10 euro

Inschrijven

Deadline inschrijvingen: 18/06/2024 (23:59)