Webinar: Cognitie en Depressie: Een Wetenschappelijke Blik op Cognitieve Herstelkansen

Depressie gaat vaak gepaard met verstoringen in cognitieve processen zoals aandacht, geheugen en executieve functies. Deze cognitieve kwetsbaarheden spelen niet alleen een rol in het ontstaan en voortbestaan van depressieve klachten, maar verhogen ook het risico op herval. In dit webinar bieden we een wetenschappelijk onderbouwde blik op hoe gerichte training van cognitieve processen aan de hand van computertaken kan bijdragen aan herstel en preventie van (terugkerende) depressie.

Algemene klinische psychologie

Data van dit evenement

19:30

Aan de hand van recente onderzoeksbevindingen verkennen we de belofte en grenzen van dergelijke experimentele interventies, en staan we stil bij hun mogelijke plaats binnen de geestelijke gezondheidszorg van morgen.

 

Concrete leerresultaten

  • Bewustzijn van het belang van (verstoorde) cognitieve processen voor depressie
  • Op de hoogte zijn van nieuwe (experimentele) methoden om deze processen aan te pakken
  • Kritisch kunnen reflecteren op huidige wetenschappelijke evidentie voor cognitieve remediatie strategieën bij depressie

Praktische info

  • Voor wie: Klinisch psychologen die de universiteitsbanken al verschillende jaren ingeruild hebben voor de klinische praktijk en een update wensen rond (1) onderzoek naar verstoorde cognitieve processen die een risico inhouden voor (terugkerende) depressie, en (2) stand van zaken rond experimentele interventies in die context (cognitieve training).
  • Voorkennis: Klinische Psychologie
  • Prijs: 15€ (VVKP leden);  30€ (niet-leden)

Inschrijven

Dit webinar wordt opgenomen en wordt nadien beschikbaar gesteld in onze mediatheek. Wil je het webinar graag uitgesteld bekijken? Dat kan! Vooraf inschrijven blijft wel noodzakelijk.

 

 

Prof. Dr. Kristof Hoorelbeke is als docent gedragstherapie verbonden aan de Universiteit Gent. Zijn onderzoeksactiviteiten richten zich op het komen tot een beter begrip, preventie en behandeling van internaliserende klachten, met specifieke aandacht voor cognitieve kwetsbaarheidsfactoren. Hij is ook werkzaam als gedragstherapeut bij Psychologenpraktijk De Golfbreker, waar hij zich richt op de behandeling van psychotrauma-, angst- en stemmingsklachten.