Webinar: Chronische pijn bij kinderen: recente wetenschappelijke inzichten en de rol van de psycholoog in de behandeling

Algemene klinische psychologie
Eerstelijnspsychologie
Psychotherapie

Data van dit evenement

19:30
Dit webinar zal worden opgenomen. Je kan deze herbekijken als je bent ingeschreven.

Chronische pijn bij kinderen en jongeren is een complex gezondheidsprobleem dat aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengt voor zowel kinderen als hun families. Deze presentatie biedt een uitgebreid overzicht van chronische pijn bij kinderen, met een focus op het begrijpen van chronische pijn, de impact op het leven van het kind, de mechanismen die betrokken zijn in de ontwikkeling van chronische klachten en de rol van de ouders in dit proces. Voorts worden recente wetenschappelijke inzichten besproken met betrekking tot de inhoud en effectiviteit van psychologische interventies, en worden concrete handvatten aangereikt voor de klinische praktijk. Deze presentatie biedt waardevolle inzichten voor clinici, onderzoekers en beleidsmakers die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten.

Spreker: Prof. Dr. Liesbet Goubert

Korte biografie van de spreker: Prof. Dr. Liesbet Goubert is hoogleraar Klinische Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek richt zich op het onderzoeken van psychosociale risico- en veerkrachtmechanismen in de context van chronische pijn en kankerzorg. Ze legt in het bijzonder de nadruk op de cruciale rol die de sociale omgeving van patiënten speelt, met inbegrip van de samenleving, professionele zorgverleners, ouders en partners. Met haar onderzoek naar de preventie en behandeling van pijn bij kinderen en volwassenen sleepte zij verschillende wetenschappelijke prijzen in de wacht, waaronder een medaille van de British Pain Society. Zij is auteur van het boek “Mijn kind heeft pijn: Omgaan met pijn bij baby's, kleuters en jongeren, thuis en bij de dokter”, gericht aan ouders en hulpverleners. In dit eerste Nederlandstalige allesomvattende boek over pijn bij kinderen lees je hoe we pijn kunnen begrijpen, waar angst voor pijn vandaan komt en hoe je pijn kunt voorkomen of verlichten bij een baby, peuter, kleuter, lagere schoolkind of tiener, thuis en bij de dokter. Ook kan je lezen wat je kan doen als de pijn niet overgaat, hoe chronische pijn ontstaat en hoe een multidisciplinaire aanpak van pijn eruit kan zien. Naast haar academische activiteiten is zij ook werkzaam als klinisch psycholoog binnen een multidisciplinaire huisartsenpraktijk.

Link naar persoonlijke website: https://ghplab.ugent.be/en/msg/meet-the-team/liesbet-goubert

Inschrijven

Prijs:

  • leden: 12,5 euro
  • niet-leden: 25 euro

Deadline inschrijvingen: 13/10/2024 (23:59)