Wereldwijd worstelen miljoenen kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas, en hun aantal neemt enkel toe. Hoe kunnen we hen helpen om een gezonde, evenwichtige levensstijl te ontwikkelen? En vooral, hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze deze levensstijl duurzaam behouden?

Algemene klinische psychologie

Data van dit evenement

12:00-13:00

Over dit webinar

De psycholoog speelt een sleutelrol door gedragsverandering te stimuleren met praktische technieken uit de cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering. Daarbovenop is een focus op de omgeving essentieel voor blijvende verandering. In deze webinar bespreken we hoe bepaalde ouder- en kindkenmerken een rol spelen bij het ontstaan en voortbestaan van eet- en gewichtsproblemen.

Daarnaast kijken we naar de verwachtingen van ouders en hoe we hen beter kunnen ondersteunen. We delen innovatieve technieken om gezonde gewoonten in het gezin te verankeren en gedragsverandering op lange termijn haalbaar te maken.

Concrete leerresultaten

  • Gebruikmakend van het socio-ecologisch perspectief op gezondheid, factoren identificeren die bijdragen tot overgewicht en obesitas
  • Voorbeelden geven van ouder-kind factoren als aanknopingspunten voor behandeling
  • Kennismaken met innovatieve technieken om ouders te ondersteunen tijdens behandeling

Praktische informatie

  • Voor wie? Zorgprofessionals in verschillende echelons van de hulpverlening aan kinderen en jongeren
  • Voorkennis: Basisniveau
  • Prijs: 15€ (VVKP leden);  30€ (niet-leden)

Inschrijven

 

Over de spreker

Tiffany Naets is doctor in de klinische ontwikkelingspsychologie en sociaal werker. Aan de Universiteit Gent werkt ze als postdoctoraal onderzoeker in het Clinical Child and Adolescent Psychology (CCAP) lab in een project gefinancierd door Kom Op Tegen Kanker. Aan Odisee is ze onderzoeker en coördinator van de leerlijnen Psychologie en Evidence-Based Nutrition in de opleiding Voedings- en Dieetkunde. In haar wetenschappelijk werk focust ze zich op de wisselwerking tussen ouder- en kindkenmerken bij eet- en gewichtsproblemen zoals obesitas en ARFID.

Begrippen zoals implementatie en cocreatie zijn daarbij haar focuspunten, om ervoor te zorgen dat research ook daadwerkelijk gebruikt waarvoor het uiteindelijk bedoeld is: patiënten, ouders en kinderen ondersteunen in hun mentale en fysieke gezondheid.