Webinar ABAS-3 9 juni 2022: INLEIDING TOT ABAS-3 - Adaptief gedrag in kaart

Algemene klinische psychologie
Eerstelijnspsychologie
Forensische psychologie

Data van dit evenement

10:00 - 12:30
Kostprijs: 30 euro

Beperkingen in adaptief gedrag komen voor bij mensen die om diverse redenen moeite hebben om hun gedrag aan te passen aan de verwachtingen van de omgeving. Zowel in het kader van classificerende als handelingsgerichte diagnostiek kan het interessant zijn om adaptief gedrag te meten. Hiervoor werd de Adaptive Behavior Assessment System ontwikkeld. De derde editie werd in november 2020 uitgegeven en vervolgens vertaald en gestandaardiseerd door een team van KU Leuven onderzoekers.

Tijdens deze webinar lichten Bea Kreemers en Veerle Briers, die deel uitmaken van het onderzoeksteam, toe wat adaptief gedrag is en welke relevantie het meten ervan heeft voor de klinische praktijk. Vervolgens geven zij een gedetailleerde voorstelling van de ABAS-3. Tot slot doorlopen ze aan de hand van casuïstiek de gehele diagnostische cyclus met een prominente plaats voor de ABAS-3.

Opgelet, deze webinar niet geschikt is voor wie al vertrouwd is in het werken met de ABAS en een verdiepende opleiding zoekt.

 

Schrijf je in

 

Praktisch

  • Deelnemers: professionals betrokken in zowel handelingsgerichte als classificerende diagnostiek, begeleiding en behandeling 
  • Datum: 9 juni 2022 10u00-12u30
  • Locatie: online via MS Teams
  • Kostprijs: 30 euro

Inschrijvingsdeadline: 2 juni 2022

In geval van je eerste inschrijving via KU Leuven OneButton, maak je eerst een account aan. Dit account zal je steeds opnieuw kunnen gebruiken bij inschrijving voor KU Leuven vormingen.

Indien je voor een collega inschrijft, is het belangrijk dat je het account aanmaakt met zijn/haar gegevens.

Meer info

Over de sprekers

De webinar wordt gegeven door Veerle Briers en Bea Kreemers. Zij maken deel uit van het team achter de ontwikkeling van de ABAS-3. Andere betrokken onderzoekers zijn onder meer, dr. Jarymke Maljaars, prof. dr. Gert Storms, prof. dr. Bea Maes en prof. dr. Ilse Noens.

Veerle Briers

Veerle Briers is klinisch psycholoog en stafmedewerker psychodiagnostiek aan de  onderzoekseenheid Schoolpsychologie en Ontwikkeling in Context (KU Leuven). Ze is  betrokken bij onderwijs en diverse projecten rond psychodiagnostiek.

 

 

 

 

Bea Kreemers

Bea Kreemers is klinisch orthopedagoog en gedragstherapeut. Ze doet onderzoek naar  adaptief gedrag bij diverse klinische groepen aan de onderzoekseenheid Gezins- en  Orthopedagogiek (KU Leuven). Ze doet tevens klinisch werk binnen PraxisP.

 

 

 

 

 

Over ABAS-3

In november 2020 is de Nederlandstalige versie van de Adaptive Behavior Assessment System – Third Edition (ABAS-3) uitgegeven via Hogrefe Uitgevers. Dit instrument brengt adaptief gedrag in kaart bij kinderen, jongeren en volwassenen. De ABAS-3 is het eerste instrument in Vlaanderen voor het evalueren van adaptief gedrag dat 1) uit meerdere subdomeinen van adaptief gedrag bestaat; 2) genormeerd is voor de Vlaamse algemene populatie; 3) de brede leeftijdsrange bestrijkt van 3 maanden tot 80 jaar; 4) door verschillende informanten kan beoordeeld worden.

De ABAS-3 werd vertaald en gestandaardiseerd door KU Leuven onderzoekers. Voor het normerings- en valideringsonderzoek werd er nauw samengewerkt met praktijkpartners over heel Vlaanderen.

​​​​​​Naar de website

 

KU Leuven