Data van dit evenement
ADHD behandelen gaat verder dan een pilletje. Bovendien werkt niet alle medicatie voor elk kind en is een terugbetaling krijgen niet evident. Een grote financiële belasting voor gezinnen met soms meerdere kinderen met ADHD-problematiek. Ondersteuning zonder medicatie zoals psycho-educatie en oudertrainingen zouden toegankelijker moeten zijn en worden. Maak een multidisciplinaire behandeling bereikbaar voor iedereen.” geeft een respondent aan in de Solidaris-bevraging van arts-specialisten met ADHD-expertise in 2024.
Voor wie?
Deze studiedag richt zich naar alle zorgverleners die werken met kinderen met ADHD-kenmerken: huisartsen, psychologen, orthopedagogen, logopedisten, ergotherapeuten, kinderartsen, kinderpsychiaters en andere professionals.
Programma
Vanaf 9 uur | Onthaal met koffie
9.30 uur I Welkomstwoord
9.45 uur I Keynote (plenair): De laatste wetenschappelijke inzichten in de behandeling van ADHD bij kinderen | Marina Danckaerts – diensthoofd kinder- en jeugdpsychiatrie (UPC KU Leuven), hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie (KU Leuven) en drijvende kracht achter het Zorgpad ADHD.
Wat werkt er wél en niet bij ADHD bij kinderen? Prof Dr. Danckaerts toont het Zorgpad ADHD en de laatste wetenschappelijke inzichten in de behandeling van ADHD bij kinderen, zowel medicamenteus als niet-medicamenteus.
10.25 uur I Keuze uit 1 van de 4 expertsessies:
Keuzesessie 1: Wat moet je als huisarts weten over het behandelen van ADHD? | Marlies Vleugels – klinisch gezondheidspsycholoog en verbonden aan expertisecentrum ZitStil.
Als huisarts en vertrouwenspersoon ben je vaak een belangrijk (en eerste) aanspreekpunt voor de moeilijkheden. Wat zijn de aanmeldingsklachten van kinderen met ADHD? Wanneer verwijs je door voor een diagnose? Wat zijn de evidence-based behandelingsmogelijkheden? Met een degelijke basiskennis kan je als huisarts al een betekenisvol verschil maken voor je patiënt met (een vermoeden van) ADHD.
Keuzesessie 2: ADHD, omgevingsgerichte interventies | Tycho Dekkers – senior onderzoeker en GZ-psycholoog verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen/Accare.
De huidige kijk op ADHD gaat uit van de gedachte dat het individuele kind, of diens brein, vooral verantwoordelijk is voor het ADHD-gedrag. Krijgen contextuele factoren, zoals gezinssituaties en omgevingsfactoren de juiste aandacht?
Keuzesessie 3: Welke rol kan ergotherapie spelen bij kinderen met ADHD? | Marieke Coussens – ergotherapeute, docent Artevelde Hogeschool en professor UGent.
Ergotherapie wordt niet standaard ingezet bij de aanpak van ADHD bij kinderen. Ergotherapie kan beschouwd worden als een concrete vertaling van oudertraining. Welke effecten op het dagelijks functioneren van kinderen met ADHD kan je verwachten?
Keuzesessie 4: Specifieke aandachtspunten bij het behandelen van ADHD in maatschappelijk kwetsbare gezinnen | Greet Op de Beeck – Stafmedewerker bij CEDES.
CEDES is een educatieve organisatie die steden, gemeenten en organisaties ondersteunt om betere antwoorden te vinden op de uitdagingen van armoede en diversiteit. In opdracht van Solidaris namen zij diepte-interviews af van kwetsbare ouders met een kind met (een vermoeden van) ADHD. In deze sessie worden de bevindingen gepresenteerd.
11.30 uur | Panelgesprek met zorgverleners en beleidsmakers.
12.00 uur | Slotwoord met het aanbod van Solidaris voor kinderen met ADHD.
12.15 uur | Gezonde lunch.
Moderator en host van de dag: VRT-journalist Wim De Vilder
Praktisch
Datum: vrijdag 23 mei 2025 | 9.30 tot 13 uur (onthaal vanaf 9 uur)
Plaats: Provinciehuis Leuven (vlot bereikbaar, vlak bij station)
Prijs: 35 euro per persoon (inclusief lunch)
Accreditering is voorzien.
Vragen over deze studiedag? Mail naar gezond@solidaris.be.