Lezing PraxisP Professional 'Zelf-ander differentiatie in de klinische praktijk'

Recent onderzoek toont aan dat gebrekkige zelf-ander differentiatie een rol speelt in verschillende soorten psychopathologie, waaronder borderline persoonlijkheidsstoornis en andere persoonlijkheidsstoornissen, schizofrenie, autisme, eetstoornissen enzovoort. Je kan je dus verwachten aan lezingen waarin een onderzoeker van de faculteit wetenschappelijk onderbouwde kennis uitdraagt over diverse psychologische en pedagogische vragen en problemen en/of de diagnostiek en behandeling hiervan.

Algemene klinische psychologie

Data van dit evenement

19u15 tot 21u15
PraxisP Professional
Leopold Vanderkelenstraat 32 , 3000 Leuven

Over het thema

Psychisch kwetsbare mensen hebben vaak moeite met het differentiëren van hun eigen gedachten en gevoelens ten opzichte van die van anderen. Men wordt bijvoorbeeld zo overspoeld door de emoties van anderen in groepstherapie dat men niet meer kan stilstaan bij zichzelf. Of men neemt bijna automatisch de meningen en denkbeelden van anderen over. Sommigen worstelen dan weer om zich in te beelden dat een situatie er vanuit het perspectief van een ander heel verschillend uit kan zien. Bij deze problematiek kunnen ook de grenzen tussen de cliënt en de hulpverlener onder druk komen te staan. Hulpverleners kunnen zelf immers ook “besmet” worden door de hevige emoties van cliënten.

Programma

In deze lezing door Celine De Meulemeester maken we kennis met concepten als emotionele besmetting, spiegelneuronen en interpersoonlijke synchronie om te komen tot een wetenschappelijk onderbouwde visie op de complexe verhouding tussen ‘zelf’ en ‘ander’. We exploreren hoe een gebrek aan zelf-ander differentiatie zich kan manifesteren bij onze cliënten en hoe we hiermee aan de slag kunnen. Hoe kunnen we deze capaciteit in onze cliënten versterken? En hoe bewaken we adequate grenzen in de therapiekamer?

Meer info hier

Prijs & Inschrijven

Prijs voor deelname: 15€ of 12€ voor VVKP-leden

Inschrijven kan hier