Aan de slag met mentaliseren als hulpverlener: Inzichten uit onderzoek en praktijk

PraxisP Professional is een reeks lezingen voor professionelen werkzaam in het psychologisch of pedagogisch werkveld. In deze lezingen wordt actuele en wetenschappelijk onderbouwde informatie geboden over diverse psychologische en pedagogische vragen en problemen. De lezingen worden steeds gegeven door medewerkers van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (KU Leuven) die expert zijn in het betreffende domein.

Algemene klinische psychologie

Data van dit evenement

19.05u

Spreker: Saskia Malcorps, Sofie Reusens, & Mélanie Bex

Mentaliseren verwijst naar het vermogen om het eigen gedrag en dat van anderen te begrijpen vanuit gedachten, gevoelens of intenties.
Bij succesvol mentaliseren, zijn we in staat om te begrijpen wat er in onszelf en anderen omgaat, en hoe dit onze eigen emoties, gedachten en gedragingen beïnvloedt. Mentaliseren is op zulke momenten helpend: het ondersteunt onze emotieregulatie, het helpt in het aangaan van succesvolle relaties, en in het opbouwen van eigen identiteit.

Mentaliseren kan ook echter verstoord worden: soms kortstondig als emoties in een situatie erg hoog oplopen, soms langerdurend zoals bij bepaalde psychische aandoeningen (als bv. depressie of persoonlijkheidsmoeilijkheden). Als mentaliseren wegvalt uit zich dat in (vaak herhalende) interpersoonlijke problemen (anderen misbegrijpen, conflicten), overspoelende en moeilijk te reguleren gevoelens, en impulsieve gedragingen.

Mentaliseren-bevorderende therapie (of Mentalization-Based Therapy, MBT) is een evidence-based programma voor het behandelen van cliënten met een Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Omdat steeds meer onderzoek aantoont dat problemen met mentaliseren echter ook een rol spelen in depressie, angst, eetstoornissen, etc. is een focus op mentaliseren ook bij andere doelgroepen erg aangewezen.

Daarom willen we in deze workshop een aantal handvatten bieden om dat mentaliserend kader te gaan toepassen als hulpverlener. Hoe herken je bv. dat in een gesprek mentaliseren wegvalt (bij jou of de cliënt)? Wat doe je dan? Hoe houden we balans tussen de verschillende polen van mentaliseren? Welke rol speelt ook inter- of supervisie? We belichten deze aspecten zowel vanuit de theorie als vanuit onze eigen klinische ervaring. Omdat het concept vooral begrijpelijk wordt door het zelf te ervaren, stimuleren we in deze workshop interactie en gaan we samen via denkoefeningen en rollenspelen aan de slag.

Opgelet: Deze workshop biedt een initiatie rond hoe je met het mentaliserend kader aan de slag kan in psychotherapeutische gesprekken. Voor het opleidingsprogramma voor Mentalization Based Treatment (MBT) verwijzen we graag door naar https://www.mbtbelgium.com/mbt-belgie

INSCHRIJVEN