1e Vlaams Congres transculturele geestelijke gezondheidszorg

Onze samenleving is superdivers en in beweging, en is een waar kruispunt van talen en culturen. Migratie is geen ongekend of verwaarloosbaar aspect meer, maar een belangrijk gegeven in ons samen leven. Elke hulpverlener komt in contact met de vele verschillende aspecten van die diversiteit.

In dit congres ga je samen met nationale en internationale experts op exploratie in die transculturele wereld. Wat zijn kenmerkende thema’s en processen in de transculturele hulpverleningsrelatie? Wat zijn denkkaders en handvatten voor transculturele diagnostiek en behandeling? Via lezingen en workshops krijg je een inkijk in de boeiende en rijke transculturele zorgpraktijk.

Algemene klinische psychologie
Eerstelijnspsychologie
Forensische psychologie
Neuropsychologie
Psycho-oncologie
Psychotherapie

Data van dit evenement

9u tot 17u
UPC KU Leuven - Campus Kortenberg
Leuvensesteenweg 517 , 3070 Kortenberg

Noteer het congres alvast in je agenda. Later volgt een uitnodiging met het detailprogramma en de gelegenheid om je in te schrijven. 

Voorlopig programma

9u | Inleiding

9u15 | Lezing

Sprekers:

Prof. Lucia De Haene is hoofddocent aan de Faculteit Psychologie & Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven. Ze is academisch verantwoordelijke in het facultair praktijkcentrum PraxisP van de KU Leuven en superviseert de transculturele traumazorg aan vluchtelingen van de KU Leuven, dat samenwerkt in de transcultureel psychiatrische dagbehandeling voor minderjarige vluchtelingen, afdeling Paso, in het UPC KU Leuven.

Samrad Ghane is klinisch psycholoog, psychotherapeut, medisch antropoloog en senior researcher. Hij is een specialist in de culturele psychiatrie en hoofdopleider bij Parnassia Groep voor de psychologen in de regio Midden, Oost en Zuid Nederland. Binnen de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NvTP) is hij bestuurslid en portefeuillehouder van de Special Interest Groups en voorzitter van de SIG culturele diversiteit.

10u45 | Pauze

11u | Lezing

Bijdragen van: 

Cécile Rousseau en Rachel Kronick zijn verbonden aan de Division of Social & Transcultural Psychiatry aan de McGill University in Montreal in Canada.

12u30 | Middagpauze

13u30 | Workshops

Neem deel aan drie workshops. Geef je voorkeur bij je inschrijving, de organisatoren houden er zoveel mogelijk rekening mee. Elke workshop duurt 50 minuten.

Workshop 1 

Chris Noorduin, transcultureel psychotherapeut CGG-BVO

Workshop 2

prof. Lucia De Haene

Workshop 3

Redouane Ben Driss, klinisch psycholoog CGG-VBO

Workshop 4

dr. Jakob Versteele, kinder- en jeugdpsychiater UPC KU Leuven

17u | Receptie

 

Meer info hier.