10de TOL congres moeder waarom leRen wij?

Algemene klinische psychologie
Eerstelijnspsychologie
Forensische psychologie

Data van dit evenement

09:00-16:00
't Zand 34 , 8000 Brugge
Kostprijs: tot 9 juli: €130, vanaf 10 juli: €155, groep 10 personen: €117 p.p., lunch inbegrepen, een streaming ticket kost €95.

Op 7 oktober 2022 vindt voor de 10e keer het TOL-congres ‘Moeder waarom leRen wij?’ plaats. Dit congres gaat door in het Concertgebouw van Brugge. Het congres slaat een brug tussen iedereen die zich inzet voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het TOL-congres is in Vlaanderen uitgegroeid tot het belangrijkste congres voor leerkrachten en hulpverleners over thema’s als leerstoornissen, ontwikkelingsstoornissen en emotionele problemen. Daarnaast is er ook een uitgebreide en kwalitatieve vakbeurs op het congres. De organisatoren verwelkomen telkens ongeveer 1000 deelnemers uit Vlaanderen en Nederland. Op deze jubileumeditie geven opnieuw verschillende professoren en experten een boeiende lezing over hedendaagse topics. Dyslexieparadox, brokkelbrein, lateralisatie, meertaligheid, ASS en schermverslaving zijn onderwerpen die aan bod zullen komen.

 

Schrijf je nu in

 

Voorlopig programma 2022

Moderator : Xavier Taveirne

 • 9u00: Burgemeester D. Defauw: WELKOM
 • 9u15: Prof. Dr. P. Ghesquiere – KUL: DYSLEXIEPARADOX

Voorkomen is beter dan genezen! Vertrekkend vanuit de zogenaamde dyslexie-paradox bespreken we in deze voordracht of en hoe we dyslexie kunnen voorspellen en met welke preventieve interventies we eventueel ernstige leesproblemen kunnen voorkomen. We besteden daarbij onder meer aandacht aan de resultaten van ons recent longitudinaal onderzoek naar dyslexie en de effecten van preventief gamen bij kleuters met een cognitief risico op dyslexie. We staan ook stil bij de praktijkimplicaties van de resultaten van dit onderzoek.

 • 10u00: Prof. dr. T. Compernolle: BREIN : BROKKELBREIN

Van BrokkelBrein naar Focus

Het wetenschappelijk onderzoek is glashelder: altijd verbonden kunnen zijn fantastisch is voor het leren, maar altijd verbonden zijn is er een ramp voor. Ons denkbrein kan niet multitasken. Punt. De continue interrupties leiden tot een versnipperde aandacht, een brokkelbrein, en een rampzalig verlies van intellectuele productiviteit, creativiteit, geheugen en een toename van stress.

De oplossing is dat kinderen, én volwassenen leren “blokken”, batch-tasken, waarbij denkwerk, zoals leren, beschermd wordt tegen alle interrupties. Op die manier krijg je een perfecte synergie tussen ons verbazend brein en onze prachtige technologie.

 • 10u45: PAUZE
 • 11u30: Prof. dr. H. Van Waelvelde – Ugent: LEREN SCHRIJVEN : Lateralisatie en schrijfmotoriek

Lateralisatie heeft vaak mythische eigenschappen gekregen in het licht van schrijfmotorische problemen en andere ontwikkelingsstoornissen. Wat vertelt de wetenschap ons hierover? En wat zijn de hedendaagse inzichten omtrent de aanpak van kinderen die moeite hebben met het leren schrijven.”

 • 12u00: S. Verrijkt - VZW Foyer Brussel: PLANTING LANGUAGES - Meertalig opvoeden, een actuele visie

Planting Languages is een Europese Erasmus+ samenwerking van vijf partnerorganisaties met expertise op het gebied van meertaligheid in het gezin. Hierbij werd het denkkader rond ‘Family Language Policy’ in een concreet stappenplan omgezet. Het resultaat is een set materialen om meertalige ouders van jonge kinderen te ondersteunen bij het maken van de juiste taalkeuzes en te zorgen voor een taalstimulerende en motiverende omgeving voor hun kind. In deze presentatie schetsen we de krijtlijnen van de actuele benadering en ontwikkelde tools.

 • 12u30: LUNCH
 • 14u00: G. Lefevere - Korzybski instituut: FAALANGST EN PERFECTIONISME: oplossingsgerichte aanpak
 • 14u30: NOG TE PLANNEN
 • 15u15: Prof. Dr. S. Eggermont – KUL: INVLOED VAN SOCIALE MEDIA OP WELZIJN
 • 16u00: RECEPTIE 30 j. TOL en 10 de TOL congres

Praktische info

Tot en met 9 juli 2022 kunt u een ticket aan early bird tarief aanschaffen. Hiervoor betaalt u €130. Dit ticket geeft toegang tot de volledige congresdag en de vakbeurs. Lunch is inbegrepen. Vanaf 10 juli zijn enkel nog regular tickets beschikbaar aan een tarief van €155. Groepen vanaf 10 personen kunnen een ticket aanschaffen aan een verminderd tarief (€117 p.p.). Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om het congres van thuis uit te volgen. Een streaming ticket kost €95.

Heeft u nog vragen? Kijk hieronder om contact met ons op te nemen en volg ons op sociale media om op de hoogte te blijven.

 

Tol