Kringloket

15-06-20
Steven Joris

Heb je een vraag over jouw lokale kring?

Algemene informatie

Wat zijn regiokringen?

Een lokale kringwerking is een monodisciplinaire groepering van zorg- en/of hulpverleners. Een kring groepeert mensen met hetzelfde beroep die hetzelfde doel nastreven en de belangen binnen de beroepsgroep behartigen. De regionale psychologenkringen vormen op deze manier de lokale vertegenwoordiging van psychologische zorg binnen een bepaalde regio.

Wat zijn eerstelijnszones?

Een eerstelijnszones (ELZ) is een netwerk van eerstelijnsaanbieders in een geografisch afgebakend gebied, bestaande uit één of meerdere steden of gemeentes. We tellen in Vlaanderen en Brussel 60 eerstelijnszones, 59 in Vlaanderen en 1 in Brussel. Een eerstelijnszone omvat meestal ongeveer 75.000 tot 125.000 inwoners. Het is een netwerk van eerstelijnsaanbieders (bv. huisartsen, maatschappelijke werker, psycholoog, ...), die kennis en informatie met elkaar uitwisselen en aangestuurd worden door een zorgraad. Zij kijken ook naar de lokale zorg- en welzijnsnoden om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren.

Ga naar de eerstelijnszones

Hoe zijn regiokringen en eerstelijnszones met elkaar verbonden?

Het stimuleren van kringwerkingen behoort tot de opdrachten van een eerstelijnszone. Omgekeerd zet VVKP zich sinds 2015 in voor een goede regionale kringwerking van klinisch psychologen in Vlaanderen. Het stimuleren van een lokale kringwerking heeft tot doel om alle klinisch psychologen de mogelijkheid te bieden nauwer betrokken te geraken op evoluties binnen de lokale gezondheidszorg. 

Een kringwerking heeft verschillende taken:

  • aanspreekpunt zijn voor andere disciplines en partners in de eerstelijnszone;
  • het aanbod binnen de eerstelijnszone kenbaar maken naar de achterban;
  • collega’s in de regio leren kennen, elkaar helpen, goed samenwerken en gericht doorverwijzen;
  • multidisciplinair samenwerken stimuleren;
  • vorming, kennisdeling en expertisedeling verzekeren;

 

Nuttige documenten

Kringwerking, iets voor mij?

Wil je graag wat meer informatie over lokale kringwerking, of ben je gemotiveerd om zelf te participeren aan een lokale kringwerking? Raadpleeg dan zeker onderstaand webinar, georganiseerd door verschillende beroepsverenigingen.

Ga naar webinar

Aanpassing vzw-statuten (2024)

Al enige tijd geleden werd aangekondigd dat alle vzw’s in België hun statuten moeten aanpassen aan de nieuwe, aangepaste vzw-wetgeving. De deadline hiervoor was 1 januari 2024. Intussen zijn ongeveer 1/4 van de vzw’s over heel België hiermee in orde, zo stelt het Vlaams Documentatiecentrum voor vzw’s. Ook de psychologenkringen die werken onder een vzw-statuut moeten zich hiermee in orde maken.

Elke vzw dient deze statuten volgens officiële modaliteiten in te dienen bij de ondernemingsrechtbank en bekendmaking in het KBO. Sommige kringen zijn hier reeds zelfstandig mee aan de slag gegaan. Voor die kringen die echter ondersteuning nodig hebben in dit proces, kan je bij ons terecht.

Indien je als kring je vzw-statuut wenst op te heffen, bijvoorbeeld om verder te gaan als feitelijke vereniging, dan kan dit ook. Onze kringcoördinator stuurde hiervoor in het najaar nog een mail uit met daarin alle informatie hieromtrent. 

VVKP werkte voor de kringen nieuwe statuten uit die aangepast zijn aan de nieuwe wetgeving. Heb je als kring interesse in deze statuten? Je kan ze hieronder downloaden.

Aangepaste statuten

Eerstelijnspsychologie

De Divisie Eerstelijnspsychologie ontwikkelt expertise en adviseert het VVKP-bestuur rond alle materies relevant voor de beoefening van de klinische psychologie op de eerstelijn.

Zelfstandige Praktijkvoering

De Divisie Zelfstandige Praktijkvoering verzamelt expertise en adviseert het VVKP-bestuur over alles wat te maken heeft met de zelfstandige praktijkvoering in klinische psychologie.

Voorzieningen

De Divisie Voorzieningen adviseert het VVKP-bestuur over de unieke positie van collega’s die in loondienst aan de slag zijn in een voorziening (e.g. algemeen en psychiatrisch ziekenhuis, CGG, bijzondere jeugdzorg).