In de Basiscursus Rorschachtest die door gaat op 4 en 18 februari, 11 en 25 maart 2022 kan kennis gemaakt worden met de beginselen in de afname, scoring en interpretatie volgens het Rorschach Performance Assessment System (R-PAS). 

Volgens het Rorschach Performance Assessment System (R-PAS)

De Rorschachtest is een performance-based instrument en vormt een relevante aanvulling op andere psychodiagnostische tests. Het gestandaardiseerd afnemen, coderen en interpreteren van de rorschachtest kan niet zonder scholing verkregen worden. In het begin van deze eeuw stond het Comprehensive System (CS) van Exner nog centraal bij de codering en interpretatie van de rorschachtest. Na Exners overlijden in 2006 hebben een aantal Amerikaanse psychologen intensief gesleuteld aan een nieuw systeem voor de rorschachtest. Dit Rorschach Performance Assessment System (R-PAS) dat verder bouwt op het CS zag het licht in 2011 en formuleert een antwoord op de psychometrische kritiek op het CS. Het bevat ook een aantal nieuwe en wetenschappelijk onderbouwde schalen.

De Nederlands Vlaamse Vereniging van de Rorschach en Projectieve Methoden organiseert in 2022 opnieuw een vierdaagse cursus in België (Duffel).

 

Info en inschrijvingen

 

PROGRAMMA

In deze cursus komen de eerste twee dagen komen het afnemen en coderen van de rorschachtest volgens het R-PAS aan bod. Er wordt aan de hand van praktische voorbeelden geoefend zodat de cursist niet alleen kennis maakt met het systeem maar het ook zelfstandig kan beheersen. Tijdens de derde en vierde dag wordt het interpreteren van een protocol volgens het R-PAS uitgelegd. Ook hier wordt een praktische insteek gehanteerd door de presentatie van twee gevalsstudies en het inoefenen van de interpretatie.

Dag 1: Vrijdag 4 februari 2022: Ontwikkeling van het R-PAS, afname en codering rorschachtest.

Dag 2: Vrijdag 18 februari 2022: Codering.

Dag 3: Vrijdag 11 maart 2022: Interpretatie.

Dag 4: Vrijdag 25 maart 2022: Interpretatie en gevalsstudies.

De opleiding start telkens om 9:30 uur en eindigt om 17:00 uur. De cursus omvat vier dagen (28 uur); men kan zich niet inschrijven voor één dag.

DOCENTEN

  • Dhr. A.N.J Pieters, psychoanalytisch psychotherapeut, werkzaam bij psychologenpraktijk Bos en Lommer aan de Baarsjes in Amsterdam.
  • Dhr. Koen Devriendt: klinisch psycholoogpyschotherapeut, werkzaam in het P.C. SintAmandus te Beernem.

INSCHRIJVING EN BETALING

Wanneer? Vrijdag 4 februari 2022, vrijdag 18 februari 2022, vrijdag 11 maart 2022 en vrijdag 25 maart 2022

Waar? De cursus vindt plaats te ‘s Hertogenbosch, in Hotel Central.

Voor wie? Klinisch psychologen en psychiaters. Er is geen voorkennis van de rorschachtest vereist. Gezien het belang van de interactie tussen de deelnemers en de vele oefenmomenten is het aantal deelnemers beperkt.

Kostprijs? €700 voor leden NVVR en VVKP en €750 voor niet-leden (inclusief documentatie, lunch en koffie). Verlenging accreditatie is aangevraagd bij de FGzPt. 

Uiterste inschrijvingsdatum? 10 januari 2022

Annulatie? Na 20 januari 2022 worden €100 annulatiekosten in rekening gebracht.

Gelieve u eerst online in te schrijven. Betaling kan enkel via overschrijving van het cursusgeld op het rekeningnummer van de NVVR (Vught): NL59 INGB 0005 1271 54 met de vermelding ‘Basiscursus 2022’. Het BIC nummer is: INGBNL2A. Na betaling bent u verzekerd van deelname.

 

VRAGEN? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met katleen.vaganee@telenet.be

 

Interesse?

Hotel Central (Golden Tulip Hotel), 's-Hertogenbosch (NL)
4 en 18 februari, 11 en 25 maart 2022
€700 voor leden NVVR en VVKP en €750 voor niet-leden (inclusief documentatie, lunch en koffie)
Deadline voor inschrijving