Persberichten

Uitbreiding terugbetaling psychologische hulp baart psychologen zorgen.

02-04-20
Koen Lowet

De psychologen zijn bezorgd dat deze uitbreiding haar doel zal missen. We vragen dat gezien de hoge nood aan psychologische ondersteuning in de bevolking de conventie aangepast wordt. Bovendien vraagt ze bijkomende maatregelen voor de psychosociale ondersteuning van het zorgpersoneel.

Voorkom tsunami aan psychisch leed

30-03-20
Staten-Generaal GGZ

Grote delen van de zorg voor psychische problemen laten stilvallen om de coronacrisis te bezweren? Dat komt als een boemerang terug. Overheid, veralgemeen de broodnodige zorg via telefoon of video én investeer meer in het basisaanbod, zoals u allang belooft.

Hoe hou je jezelf gezond?

20-03-20
Koen Lowet

De Corona - maatregelen en in het bijzonder de quarantaine/sociale isolatie hierin, leggen een zware mentale belasting op de bevolking. De VVKP bundelde de voornaamste tips uit de WHO, internationale en nationale experten. We willen u vragen om deze tips mee maximaal te helpen verspreiden. We staan aan de vooravond van een piek aan psychische problematiek. Net zoals we er alles aan doen om de besmettingspiek van het virus te vermijden, moeten we ook trachten om deze piek van mentale problematiek af te vlakken.

Praktijken blijven open om toenemende GGZ – problematiek te kunnen beantwoorden

18-03-20
Koen Lowet

Het persbericht handelt over de toenemende GGZ - problematiek die we zien als gevolg van de COVID - 19 omstandigheden. We waarschuwen voor de noodzaak om hier vroegtijdig in te kunnen grijpen teneinde een psychologische crisis te vermijden na de Corona - crisis. Praktijken van klinisch psychologen zullen niet sluiten, maar hebben ondersteuning nodig om te kunnen digitaliseren en open te blijven gezien hun deeltijdse werking.

VVKP stelt richtlijnen ter beschikking van klinisch psychologen

13-03-20
Koen Lowet

De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen, de wetenschappelijke en professionele vereniging van klinisch psychologen stelt richtlijnen ter beschikking ter ondersteuning van de bevolking en de dagelijkse klinische praktijk van psychologen. "Praktijken open houden zodat het gezondheidssysteem niet overbelast raakt."

5 manieren om naar de berichtgeving over het Coronavirus te kijken.

10-02-20
Koen Lowet

Nieuwsberichten over de uitbraak van het Coronavirus in Wuhan, China, samen met de speculatie dat dit zich verder zou kunnen verspreiden, maken sommige mensen nerveus. Hier zijn enkel tips om je te helpen je spanning onder controle te houden, het nieuws in de juiste context te bekijken en een positieve kijk te behouden.

World Children's Day 2019

20-11-19
Koen Lowet

De VVKP ondersteunt EFPA

Op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, 20 november 2019, VVKP EFPA in de initi

Internationale top over psychologie en globale gezondheid: een voortrekker in klimaatverandering!

13-11-19
Koen Lowet

AMERICAN PSYCHOLOGICAL ASSOCIATION & ORDEM DOS PSICÓLOGOS PORTUGUESES organiseren een internationale top over psychologie en klimaatverandering. De doelstelling is om een actieplan te ontwikkelen om beleidsmakers meer bewust te maken van de rol die psychologie kan spelen in klimaatverandering.

October 10, 2019: World Mental Health Day 2019: Suicide is largely preventable

10-10-19
EFPA

EFPA: Psychological care and knowledge can save lives.
The World Health Organization (WHO) chose suicide as the theme for the World Mental Health Day 2019. This choice reflects the importance of suicide and the need to intervene preemptively. Suicide kills close to 800 000 people every year – which is more than 2 000 per day. However, these large numbers of deaths by suicide are not inevitable. Suicide varies significantly across country, and period, ranging from less than 5 to more than 15 suicides per 100.000. This variation suggests that there are several psychological and social interventions that can be implemented.

Psychologen roepen werkgevers en leidinggevenden op om het goede voorbeeld te geven!

09-10-19
Koen Lowet

Het taboe om hulp te zoeken bij een psycholoog blijft groot, vooral de vrees voor negatieve reacties op het werk speelt een rol. VVKP roept daarom werkgevers en leidinggevenden op om het goede voorbeeld te geven!