20-04-20

De praktijken van psychologen zijn open en moeten ook open blijven. Stel de zorg voor uw psychisch welzijn niet uit!

Koen Lowet

Sciensano bracht het afgelopen weekend alarmerende cijfers rond het psychisch welbevinden in deze coronatijd. Vooral de cijfers over het uitstellen van zorg baart de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen zorgen. Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder roept iedereen dan ook op om zijn geestelijke gezondheidszorg niet uit te stellen: “De praktijken van psychologen zijn open en moeten ook open blijven.” 

Drie op de vijf mensen die reeds in de geestelijke gezondheidszorg een behandeling of begeleiding kregen, hebben die begeleiding uitgesteld. Lowet bevestigt deze trend: “Onze leden maakten inderdaad en masse gewag van cliënten die hun eerstvolgende consultatie uitstelden als gevolg van de COVID-19 maatregelen. Daardoor kwamen we plots in een andere realiteit terecht: waar we eerst met lange wachttijden kampten in de praktijken, bleven deze praktijken plots leeg.

Het lijkt moeilijk te geloven dat al die psychische problemen plotseling niet meer zouden bestaan. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat onder meer de maatregelen rond sociale isolatie de druk op de bevolking sterk doen toenemen, waardoor er net meer problemen ontstaan. De VVKP en de Staten–Generaal GGZ waarschuwden reeds bij aanvang van de coronacrisis voor een ‘tsunami aan psychische problematiek’. De enquête van Sciensano bevestigt ondertussen deze inschatting . Onderzoeker Stef Demarest spreekt van een ‘gigantische opstoot’. 

Waarom stellen zoveel mensen hun geestelijke gezondheidszorg dan uit? Lowet vermoedt dat er nog veel onduidelijkheid heerst onder patiënten over de interpretatie van de coronamaatregelen. Hij is echter formeel: “De klinisch psychologen zijn -net als andere geestelijke gezondheidszorgverstrekkers- essentiële gezondheidszorgberoepen in deze crisis. De praktijken zijn open en moeten ook open blijven van de overheid. Een verplaatsing naar de praktijk van de psycholoog is dus een essentiële verplaatsing.

Een ander misverstand is dat de sector enkel nog digitaal te bereiken zou zijn. “In tegenstelling tot andere klassieke, medische behandelingen kan je geestelijke gezondheidszorg voor een groot deel wel digitaal aanbieden. Dat is, gezien het actuele besmettingsgevaar, nog steeds de meest veilige methode voor zowel de psycholoog als de patiënt,” legt Lowet uit. Tegelijk benadrukt hij dat fysieke consultaties steeds mogelijk zijn en blijven voor diegene die dit nodig hebben. “De psycholoog zal in eerste instantie een online contact voorstellen maar met de garantie dat een fysieke begeleiding mogelijk is, indien zou blijken dat de online werkvorm niet de meest aangewezen interventie zou zijn voor de psycholoog of de patiënt. Belangrijkste voorwaarde hierbij blijft vanzelfsprekend het kunnen respecteren van de gekende hygiënemaatregelen.

Nu de omvang van de psychische problemen voor de samenleving zich meer en meer begint af te tekenen, vraagt de VVKP dringend maatregelen van zowel de Vlaamse als de federale overheid. Lowet roept op: “We hebben dringend nood aan een task force GGZ over de verschillende bevoegdheden heen, die in overleg met de sector prioriteiten kan stellen en noodbudgetten vrijmaakt. We hebben nood aan een overheid die de bevolking informeert en sensibiliseert: “Stel de zorg voor uw psychisch welzijn niet uit!

Meer informatie over dit persbericht
Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder, koen.lowet@vvkp.be, GSM: 0476/383454.


Info over de Sciensano – enquête:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/18/depressieve-gevoelens-bij-jongeren/

Het volledige rapport over de Sciensano – enquête:
https://www.sciensano.be/sites/www.wiv-isp.be/files/report_final_nl_0.pdf